udko z kurczaka

Kurczak w Sosie Pikantnym

Składniki:

 4 udka z kurczaka 
kilka kropel oliwy z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego 
1 szklanka białego wina (tolerowane)
1 posiekana szalotka 
8 łyżeczek beztłuszczowej kwaśnej śmietany
1 łyżka musztardy pełnoziarnistej 
1 łyżka kaparów 
1 łyżeczka papryki 
sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Udka z kurczaka przysmażyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym z szalotką. 
2. Gdy udka kurczaka zaczną się rumienić, dodaj białe wino. Dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę. 
3. Teraz, gdy sos jest już zmniejszony, dodaj beztłuszczową śmietanę, musztardę, kapary i paprykę. 
4. Dobrze wymieszaj i podawaj na gorąco.

f: DagnyWalter / pixabay