Składniki:
4 udka z kurczaka
kilka kropel oliwy z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego
1 szklanka białego wina (tolerowane)
1 posiekana szalotka
8 łyżeczek beztłuszczowej kwaśnej śmietany
1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
1 łyżka kaparów
1 łyżeczka papryki
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Udka z kurczaka przysmażyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym z szalotką.
2. Gdy udka kurczaka zaczną się rumienić, dodaj białe wino. Dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę.
3. Teraz, gdy sos jest już zmniejszony, dodaj beztłuszczową śmietanę, musztardę, kapary i paprykę.
4. Dobrze wymieszaj i podawaj na gorąco.
f: DagnyWalter / pixabay