Wyświetlanie 4 rezultat(ów)
wskaźnik BMI

Wskaźnik BMI

BMI to skrót z języka angielskiego ‘body mass index’, co tłumaczymy jako wskaźnik masy ciała. Wskaźnik BMI (inaczej wskaźnik Queteleta II) charakteryzuje relację pomiędzy masą ciała a wzrostem.

Białka

Tworzą dużą dużą grupę związków azotowych, wśród których wyróżnia się klasa protein, najdłuższych molekuł, z jakich zbudowane są organizmy żywe. A to parę faktów: pokarmy najbogatsze w proteiny pochodzą ze świata zwierzęcego. Ich najcenniejszym źródłem jest mięso. mięsem najbardziej bogatym w białko jest konina, wołowina mniej, dalej w kolejności malejącej występuje baranina i jagnięcina wieprzowina …

tłuszcze

Tłuszcze

Tłuszcz to skoncentrowana forma, w jakiej magazynowana jest nadwyżkowa energia organizmów żywych. A to parę faktów:

węglowodany

Węglowodany

Ta kategoria produktów jest źródłem ponad 50% wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej. Węglowodany są bardzo potrzebne sportowcom, osobom pracującym fizycznie i młodzieży w okresie dojrzewania. Nie są jednak tak potrzebne ludziom prowadzącym siedzący tryb życia, z których w większości składa się obecne społeczeństwo.