Białka

Tworzą dużą dużą grupę związków azotowych, wśród których wyróżnia się klasa protein, najdłuższych molekuł, z jakich zbudowane są organizmy żywe. A to parę faktów:

  • pokarmy najbogatsze w proteiny pochodzą ze świata zwierzęcego. Ich najcenniejszym źródłem jest mięso.
  • mięsem najbardziej bogatym w białko jest konina, wołowina mniej, dalej w kolejności malejącej występuje baranina i jagnięcina
  • wieprzowina jest najtłustsza i nie zalicza się do wąskiej grupy produktów wysoko proteinowych
  • bardzo bogate w proteiny są podroby, mają mało tłuszczu i węglowodanów, z wyjątkiem wątroby, która zawiera niewielką ilość cukru
  • ryby-przede wszystkim o białym mięsie, wyjątkowo chude jak sola lub dorsz – to prawdziwa kopalnia protein
  • skorupiaki i mięczaki są bogate w proteiny, chude i zawierają mało węglowodanów
  • ważnym źródłem białka są jaja
  • białka są składnikiem odżywczym, którego trawienie trwa najdłużej i jest najbardziej pracochłonne. Na rozłożenie i przyswojenie protein organizm potrzebuje ponad trzech godzin
  • należy pamiętać, że jeśli osoba pragnąca schudnąć spożywa mięso, rybę lub jogurt, już samo trawienie zmusza jej organizm do wysiłku, powodując tym samym utratę kalorii, co zmniejsza wartość energetyczną posiłku
  • ponieważ białka trawione i przyswajane są powoli, opóźniony zostaje proces opróżniania żołądka, co wzmaga poczucie przejedzenia i sytości

Dwie ujemne strony protein:

  • drogie produkty
  • pokarmy obfite w uboczne produkty przemiany materii, organizm radzi sobie z tym problemem dzięki specjalnym mechanizmom wydalania. Aby jednak temu sprostać, nerki bezwzględnie potrzebują zwiększonej ilości wody

f: congerdesign / pixabay