Składniki:
2 świeże filety z okonia
2 cebule, obrane i pokrojone w paski
2 pomidory, pokrojone w ½
1 cytryna, pokrojona w plasterki
Garść świeżej pietruszki, drobno posiekanej
1 ząbek czosnku zgnieciony w prasie czosnkowej
Sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 375 F.
2. Połóż cebulę na żaroodpornym naczyniu do pieczenia. Połóż filety z basu na cebuli i obłóż pokrojonymi pomidorami.
3. Połóż plasterki cytryny na filetach, a resztki wokół ryby z pomidorami. Pomidory posyp ziołami i zmiażdżonym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
4. Piecz przez 20-30 minut lub do momentu, gdy mięso stanie się białe, sprawdzając blisko końca, aby ryba się nie przegotowała.
f: RitaE / pixabay