Na diecie Dukana można pozwolić sobie także na desery – m.in. na sernik. Sprawdź, jak przyrządzić pyszny, a jednak znacznie lżejszy i mniej kaloryczny sernik. Jest on zgodny z zasadami tej diety.
Ten sernik można jeść podczas 1 fazy, jak i podczas dni samych protein. Sprawdzi się doskonale jako podwieczorek albo drugie śniadanie w pracy.
Składniki
pół kg chudego twarogu
4 jajka
3 łyżki zmielonych otrębów owsianych
2-3 łyżki słodziku
3/4 szklanki odtłuszczonego mleka
aromat waniliowy lub inny
Ten sernik jest wyjątkowo lekki, jego konsystencja przypadnie do gustu osobom, które lubią serniki puszyste i lekkie jak pianka. Białka ubij na sztywną pianę. Ser zmiksuj z żółtkami, mlekiem, otrębami, słodzikiem i aromatem. Później dodaj do masy serowej ubitą pianę.
Przelej całość do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160-170 stopni C. Piecz przez około godzinę, a potem wystudź. Możesz go udekorować owocami (w III fazie diety Dukana). Pamiętaj też, by go schłodzić i trzymać w lodówce.
Kwk, f: congerdesign / pixabay