Planujesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów, stosując dietę Dukana? Sprawdź, jakie rodzaje mięsa są dozwolone według jej zasad.
Dieta Dukana to przykład diety białkowej, opartej na źródłach protein, co oznacza, że wskazane jest m.in. mięso. Dozwolone są też jajka, chudy nabiał oraz owoce morza. Warunek jest jeden – musi to być mięso chude. Najlepiej je gotować, dusić albo grillować na grillu lub specjalnej patelni, ale bez dodatku tłuszczu. Zamiast wędlin ze sklepu najlepiej upiec na przykład pierś z indyka i ją jeść na kanapkach.
Nie są wskazane mięsa tłuste, jak boczek, karkówka, kaczka, gęś czy kiełbasy. W pierwszych 10 dniach spożywa się głównie mięso, m.in. indyka, kurczaka (bez skóry), bażanta, przepiórki, królika, chudą cielęcinę i wołowinę (polędwicę), wątróbki, a także ryby, np. łososia, dorsza, sardynki, solę, tuńczyka, flądrę czy pstrąga. Głównie w I fazie diety, uderzeniowej, należy unikać wszelkiego dodatku tłuszczu, a mięso i nabiał wybierać najchudsze.
f: Michael_Matera / pixabay