W pierwszej fazie diety Dukana można przyrządzić pyszne naleśniki – na śniadanie, lunch albo obiad czy kolację. Są inne niż klasyczne, ale równie smaczne – i bez mąki! Zobacz przepis na naleśniki na słodko i wypróbuj.
Będąc na diecie Dukana, nie musisz rezygnować z ulubionych naleśników. Trzeba nieco zmodyfikować przepis, by łatwo przygotować naleśniki w wersji fit – bez mąki, ale z otrębami owsianymi i na chudym mleku. Zmielone otręby pęcznieją po zmieszaniu z jajkiem i zagęszczą ciasto. Takie naleśniki są lekkostrawne i pożywne, lubią je także osoby, które nie stosują tej diety.
Składniki na naleśniki Dukana
- 1 jajko
- 10 łyżek otrąb owsianych (zmielonych)
- 1 łyżeczka słodzika lub ksylitolu albo miodu
- pół szklanki mleka niskotłuszczowego
- pół opakowania naturalnego jogurtu 0% lub chudy serek homogenizowany
- aromat migdałowy, waniliowy, rumowy (wedle upodobań)
- ew. cynamon
- ulubione dodatki
Jak przygotować naleśniki Dukana krok po kroku?
Wymieszaj wszystkie składniki i smaż cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej, nie dodając tłuszczu. Ciasto powinno być rzadkie, lekko lejące się, by po usmażeniu nie było sztywne. Wylewaj je na patelnię, delikatnie nią obracając, aby jak najlepiej się rozprowadziło.
Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Masę „serową” przygotujesz, mieszając jogurt ze słodzikiem oraz aromatem. Można też użyć chudego serka homogenizowanego, ale bez dodatku cukru. Do naleśników można dodawać też owoce wedle upodobań.
Kwk, f: piviso / pixabay