Dla wielu osób chleb to podstawa diety – codziennie spożywamy go na śniadanie i kolację. Jednak na diecie Dukana tradycyjne pieczywo nie jest polecane. Poniżej znajdziesz przepis na chleb owsiano-pszenny, który jest zgodny z zasadami diety proteinowej.
Na wysokobiałkowej diecie odczuwamy głównie brak pieczywa. Można jednak upiec specjalne chleby, które nie łamią zasad opracowanych przez doktora Dukana. Jednym z rodzajów takiego pieczywa jest chleb owsiano-pszenny, który przygotujesz z dozwolonych na tej diecie składników.
Składniki na chleb Dukana
- 3 jajka
- 1 i 1/3 szklanki otrąb owsianych
- ¾ szklanki otrąb pszennych
- 1/3 szklanki mąki albo skrobi kukurydzianej
- łyżeczka soli
- 150 g serka wiejskiego o zawartości 0% tłuszczu
- niecała szklanka maślanki niskotłuszczowej
- pół torebki proszku do pieczenia
- do wyboru wedle upodobań: suszone pomidory, bazylia, suszona natka, rozmaryn, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, oregano lub inne dodatki
Chleb Dukana krok po kroku
Do miski wsyp otręby owsiane i pszenne, skrobię kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Dodaj sól i przyprawy, a potem wszystko starannie wymieszaj. Oddziel białka od żółtek i ubij piankę z białek. Z żółtkami zmieszaj rozgnieciony serek granulowany.
Do mąki i otrębów wsyp ser z żółtkami, a następnie stopniowo dolewaj maślankę. Całość wymieszaj po każdej dodanej porcji. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj, by uzyskać lekką i puszystą masę. Foremkę (najlepiej keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę na chleb. Możesz też wysmarować ją masłem, by ciasto nie przywarło do blaszki podczas pieczenia.
Wstaw ją do rozgrzanego piekarnika i piecz około 1,5h minut w temperaturze 200-220°C. Sprawdź drewnianym patyczkiem, czy jest gotowy. Wiele zależy od piekarnika oraz od dodatków. Jeśli patyczek po wbiciu jest suchy, chleb jest gotowy. Wyciągamy go z piecyka i studzimy na kratce.
Pamiętaj, by zgodnie z zasadami diety Dukana jeść maks. 3-4 kromki chleba dziennie. Smacznego!
Kwak, f: TiBine / pixabay