Batoniki zgodne z zasadami diety Dukana to świetna przekąska – do szkoły, na uczelnię czy wycieczkę w góry albo rowerową. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne i sycące batoniki dla osób będących na tej diecie.
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka odtłuszczonego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Wykonanie
W dużym rondlu wymieszaj płatki owsiane, mleko, miód, kakao, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Podgrzewaj na średnim ogniu, często mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie dobrze połączona. Przełóż masę do foremki do pieczenia o wymiarach ok. 20×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 20-25 minut, aż masa stanie się twarda. Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Gdy masa stwardnieje, wyjmij z formy i pokrój na 12 równych kawałków.
Batoniki te są bogate w błonnik, białko i niskowęglowodanowe. Przepis jest zgodny z zasadami diety Dukana i może być spożywany na każdym etapie diety – z wyjątkiem pierwszej fazy. Warto jednak pamiętać, że dieta Dukana nie jest odpowiednia dla każdego, więc przed rozpoczęciem diety należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
KwK, f: Ri_Ya / pixabay