piekarnik do wypieku chleba

Ile można jeść dziennie chleba Dukana?

Chlebek z przepisu Dukana jest alternatywą dla zwykłego chleba. Piecze się go z otrębów owsianych, zachwyca chrupiącą skórką i w dodatku zachowuje długo świeżość. Polecamy nie tylko osobom stosującym dietę Dukana. Poniżej znajdziesz przepis oraz wskazówki, ile można go jeść, będąc na diecie białkowej.

Dla wielu osób będących na diecie wysokobiałkowej brak pieczywa jest problemem. Na szczęście jest jego zamiennik – chleb owsiano-pszenny. Poniżej znajdziesz na niego przepis – oczywiście tylko z dozwolonych składników. Pomoże zaspokoić chęć sięgnięcia po tradycyjne wypieki. By nie łamać zasad diety, można zjadać 3-4 nieduże kromki takiego chlebka dziennie.

Składniki na chleb Dukana

  • 1 i 1/3 szklanki otrąb owsianych
  • niecała szklanka otrąb pszennych
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 150 gramów serka wiejskiego / granulowanego o zawartości 0% tłuszczu
  • niecała szklanka niskotłuszczowej maślanki
  • pół torebki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • dodatki – wybrane według upodobań: koperek, majeranek, czarnuszka, natka pietruszki, tymianek, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory, bazylia, oregano i inne
  • foremka do pieczenia – keksówka o wymiarach np. 30 x 7 czy 25 x 7 cm

Wykonanie – chleb proteinowy Dukana

Do miski wsyp otręby owsiane i pszenne, mąkę kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Dodaj jeszcze sól oraz ulubione przyprawy, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj. Oddziel białka od żółtek, z białek ubij pianę. Rozgnieć twarożek i dobrze go wymieszaj z żółtkami.

Do otrębów i mąki dodaj ser z żółtkami, a następnie dolej porcjami maślankę – wszystko starannie mieszaj po każdej dodanej porcji. Do masy dodaj ubitą z białek pianę i znowu delikatnie wymieszaj, by była lekka i puszysta. Wyłóż formę keksową papierem do pieczenia i wylej do niej masę.

Wstaw chleb do rozgrzanego piekarnika i piecz około 90-100 minut w temperaturze 200–Sprawdź drewnianym patyczkiem, czy jest już gotowy – po wbiciu i wyjęciu powinien być suchy.

KwK, f: Pimasuro / pixabay