Proteiny – co to jest i jakie pełnią funkcje?

Proteiny to białka proste. Są niezwykle ważnym składnikiem odżywczym dla człowieka i głównym elementem budulcowym tkanek. Poza tym wspierają układ odpornościowy i pełnią rolę transportową. Więcej na ich temat znajdziesz poniżej.

Co to są proteiny i jakie są ich funkcje?

Białka dzielą się na proste oraz złożone. Białka proste to proteiny – białka zbudowane jedynie z aminokwasów. Z kolei białka złożone to proteidy. Składają się z aminokwasów oraz ze składnika niebiałkowego.

Proteiny to:

Do protein należą, m.in.:

  • albuminy – są produkowane w wątrobie. Pełnią rolę transportową dla hormonów, kwasów tłuszczowych, enzymów, aminokwasów i wybranych minerałów. Zapobiegają powstawaniu obrzęku;
  • prolaminy – znajdują się w nasionach traw. Są białkami zapasowymi i zawierają niewielkie ilości aminokwasów.
  • globuliny – rozróżniamy globuliny beta, gamma, alfa1 oraz alfa2. Tworzą przeciwciała, które chronią przed drobnoustrojami chorobotwórczymi (wirusami i bakteriami oraz pasożytami). Pełnią rolę transportową i uczestniczą w reakcjach obronnych organizmu;
  • histony – mają charakter zasadowy i wiążą kwas deoksyrybonukleinowy (DNA);
  • skleroproteiny – występują przede wszystkim w białkach tkanki łącznej (kolagen i elastyna), we włosach i paznokciach. Wykazują dużą odporność na działanie enzymów proteolitycznych.

Rola białka w organizmie człowieka

Białka stanowią jeden z najważniejszych składników odżywczych dla organizmów. Odpowiadają za prawidłowy rozwój i pracę procesów i narządów. Białka wchodzą też w skład różnych enzymów i hormonów. U człowieka proteiny stanowią około 20% masy ciała. 

Ich podstawową funkcją jest funkcja budulcowa. Wpływa na prawidłowy wzrost organizmu oraz wspomaga wzrost mięśni, włosów i paznokci, wspomaga odbudowę naskórka i przyspiesza gojenie się ran. Bardzo ważną rolą białek jest rola transportowa. Białka w komórkach przenoszą cenne substancje, m.in. pomagają usuwać z organizmu toksyny.

Białka odpowiadają za procesy przemiany materii, pomagają w utrzymaniu bilansu wodnego i odpowiedniej gospodarki kwasowo-zasadowej. Biorą udział w produkcji przeciwciał, wzmacniają organizm i zabezpieczają przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.

KwK, f: rottonara / pixabay