Patelnia z nową powłoką

Stara patelnia z nową powłoką

Patelnie to główne wyposażenie lokali gastronomicznych. Tego rodzaju sprzęty przeznaczone do intensywnego użytkowania zwykle pokryte są powłoką nieprzywierającą non-stick. Z czasem nawet najlepsza patelnia ulega zużyciu. Nie warto jej wyrzucać – lepiej zdecydować się na wymianę powłoki na nową. 

Jakie są właściwości powłok non-stick?

Właściwości patelni z powłokami non-stick pozwalają na niemal beztłuszczowe smażenie dań. Nawet potrawy o delikatnej konsystencji (np. ciasto naleśnikowe czy jajka) nie przypalają się i nie przywierają do powierzchni patelni. Dzięki temu jest możliwość przygotowania smaczniejszego, zdrowszego i bardziej lekkostrawnego dania. Jednym z najczęściej wykorzystywanych materiałów do produkcji powłok jest teflon. Tworzywo jest stabilne termicznie, czyli odporne na działanie wysokich temperatur – nawet do 260 stopni Celsjusza. Dużą zaletą wykorzystania powłoki teflonowej non-stick jest łatwość czyszczenia. Nie ma konieczności szorowania patelni w celu usunięcia resztek produktów. 

Po czym poznać, że patelnia nie nadaje się do użytku?

Patelnie z powłokami non-stick są wytrzymałe oraz odporne na ścieranie i zarysowania. Niestety wszystkie intensywnie eksploatowane sprzęty z biegiem czasu ulegają zużyciu. Wszelkie uszkodzenia powstałe na patelni sprawiają, że powłoka non-stick traci swoje właściwości. Smażone potrawy zaczynają przywierać do patelni, co wymaga użycia większej ilości tłuszczu. Wówczas przygotowane dania są gorszej jakości, a jak wiadomo, smak dań ma kluczowy wpływ na renomę restauracji lub baru. W takiej sytuacji należy wymienić patelnię lub zregenerować powłokę. Drugie rozwiązanie jest o wiele bardziej korzystne pod kątem finansowym. Profesjonalne patelnie wykorzystywane w lokalach gastronomicznych to spory wydatek, którego można uniknąć. Regeneracja powłok non-stick daje drugie życie patelni i pozwala zaoszczędzić pieniądze. Co więcej, serwisowanie sprzętów gastronomicznych to działanie proekologiczne i element strategii zrównoważonego rozwoju. 

Jak zregenerować zużytą patelnię?

Regeneracją powłok dla branży gastronomicznej zajmują się wyspecjalizowane firmy. Jedną z nich jest Nelvi Gastro, która oferuje efektywne rozwiązania dla branży HoReCa – więcej informacji na stronie https://nelvigastro.pl. Polska marka specjalizuje się w nakładaniu powłok fluoropolimerowych, które charakteryzują się większą wytrzymałością mechaniczną i dłuższą żywotnością. Proces regeneracji powłok teflonowych polega na usuwaniu i nakładaniu nowych, czyli teflonowaniu patelni. Nelvi Gastro oferuje nakładanie powłok marki Vitaflon®. Profesjonalne powłoki zwiększają funkcjonalność, użyteczność oraz właściwości użytkowe sprzętów gastronomicznych. Oprócz regeneracji, jest możliwość wymiany powłok w innych naczyniach, czyli garnkach, blachach piekarniczych czy gofrownicach. Patelnie z nieprzywierającą powłoką oznaczają bardziej efektywną i wydajniejszą pracę w kuchni. Dzięki profesjonalnym sprzętom, przygotowywanie potraw stanie się przyjemnością, a dania zyskają nową jakość.