Odchudzanie to czasochłonny proces, który wymaga samozaparcia, cierpliwości i motywacji. Jednak mimo wyrzeczeń, nie zawsze wodzimy efekty, co sprawia, że szybko powracamy do starych nawyków. Wiele osób testuje też różne diety – m.in. Dukana. Co jeść na niej, by szybko schudnąć?
Zrzucanie kilogramów polega na wdrożeniu właściwych nawyków żywieniowych i wykonywaniu regularnego treningu. Może być niezbędne wprowadzenie rygorystycznej dyscypliny. Dieta Dukana to właśnie przykład drastycznej diety, która przynosi efekty, ale jest wymagająca i nie powinno się jej stosować długo. Warto też uzyskać zgodę od lekarza lub dietetyka na jej stosowanie.
Co jeść, by schudnąć na Dukanie?
Konkretnie – białko. Najważniejszą zasadą jest przestrzeganie zasad tej diety. Jej menu opiera się przede wszystkim na białku. Nie zmusza do liczenia kalorii, przyzwyczajenia się do lekkiego uczucia głodu czy 2-3 porcji jedzenia dziennie. W pierwszej fazie diety przyswaja się całkiem dużo kalorii. Jest bardzo restrykcyjna, ale nie ze względu na liczbę posiłków. Dieta Dukana opiera się na bardzo prostych przepisach.
Polega zatem na spożywaniu białek, a także na wyeliminowaniu z diety węglowodanów i tłuszczów. To bardzo skromne, mocno okrojone menu. Posiłki składają się z produktów, które zawierają duże ilości chudego białka – po prostu. Jest to m.in. chuda cielęcina, drób, konina, polędwica, owoce morza, jaja i chudy nabiał (kostka chudego białego sera). Polecane są też wybrane ryby – na przykład łosoś, dorsz, tuńczyk, sardynki, dorsz, sola czy makrela.
W fazie drugiej są też dozwolone różne warzywa, głównie zielone, między innymi szparagi, szpinak, brokuł, seler, pomidory, sałata, koper, bakłażany, cukinia i ogórki. Absolutnie nie jadamy ziemniaków! W fazie III wprowadzamy owoce – ale bez bananów, winogron i czereśni. Dla uzyskania pożądanych efektów ważne jest także nawadnianie, na bieżąco uzupełnianie płynów. Trzeba wypijać co najmniej 1,5 litra płynów dziennie.
Kwk, f: Tumisu / pixabay