Fazy diety

Zasady stosowania diety

Ogólne dla każdego etapu diety

Min. 1,5 litra płynów dziennie.

W fazie I oraz w fazie II najlepiej nie spożywać więcej niż 2 łyżki stołowe otrąb owsianych dziennie.
1 łyżka – zalecana.
2 łyżki – jeszcze lepsze rezultaty i poprawiają pracę jelit.
3 łyżki – zwiększają skuteczność działania otrąb, ale mają już wartość kaloryczną. Taką dawkę należy obowiązkowo spożywać od początku fazy IV.

Kuracja musi zawierać jak najmniej soli.

Należy jeść tak często jak się chce (ale tylko produkty z listy dostępnych produktów dla tej diety).

Dozwolone produkty można dowolnie ze sobą łączyć.

Zaleca się pić w trakcie posiłków.

Eliminacja węglowodanów (produktów węglowodanowych), słodzik zamiast cukru.

Faza I

Dozwolone produkty

Chude mięso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z kością, wszystko na grillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Chude wędliny z indyka, kurczaka lub innych dozwolonych gatunków mięs.

Podroby: wątroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek).

Wszystkie ryby: tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane.

Owoce morza (skorupiaki i mięczaki).

Drób oprócz kaczki i bez skóry.

Jaja

Chude produkty nabiałowe (chude mleko, chudy biały ser, chudy serek wiejski,jogurty naturalne i aromatyzowane słodzikiem bez tłuszczu, serki homogenizowane bez tłuszczu). W drodze wyjątku Dukan dopuszcza produkty które mieszczą się w granicach 4-6% (np. śmietana odtłuszczona do 3%, ser ementaler o zawartości tłuszczu do 5%).

Środki wspomagające: kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet winny, zioła, przyprawy, korniszony, cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie).

Dozwolone dodatki i przyprawy: tabela przypraw i dodatków.

Faza II

Wszystkie dozwolone produkty z fazy I

Stosowanie naprzemiennie kuracji: czyste proteiny i proteiny z warzywami. Możliwe cykle: 5/5, 3/3, 1/1

Maizena (skrobia kukurydziana) – w niewielkich ilościach, o ile nie ma przestojów wagowych.

Dozwolone warzywa: tabela warzyw dla fazy II

Faza III

Wszystkie dozwolone produkty z fazy I i II

Jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni, orzechów i suszonych owoców.

2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie.

40 gramów sera żółtego.

2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo.
Według pierwszej książki Dukana: ryż i ziemniaki jemy okazjonalnie,ryż: basmati, dziki lub pełnoziarnisty, ziemniaki: najlepiej w koszulkach lub pieczone w folii.
Według książki ‘Metoda doktora Dukana’: biały ryż oraz ziemniaki są zakazane w fazie III.

Udziec jagnięcy, pieczeń z polędwicy wieprzowej (schab) lub szynka.

Dwa odświętne posiłki w tygodniu.: tzw. UCZTA KRÓLEWSKA – dwa razy tygodniu, w odstępach co najmniej jednego dnia, możemy sobie pozwolić na posiłek do tej pory zakazany: pizza, lody winko. WAŻNE: posiłek zjadamy na raz, nie dokładamy sobie po jakimś czasie. Na ucztę składają się: przystawka (np. ulubiony ser), danie główne (np. kotlet schabowy), deser (ciastko czekoladowe) oraz kieliszek wina.

Obowiązkowo i bezwarunkowo: jeden dzień ścisłej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu.

Faza IV

Normalny sposób odżywiania w ciągu sześciu dni w tygodniu, zachowując dobre nawyki nabyte podczas kuracji, stosowanie co czwartek lub, jeśli to niemożliwe, w środę lub piątek jeden dzień czystych protein (kuracja uderzeniowa) w sposób regularny, ścisły i przez całe życie.

Obowiązkowe spożywanie codziennie 3 łyżek stołowych otrąb owsianych.